Sosai Masutatsu Oyama

Sosai Mas Oyama

Masutatsu Oyama (født 27 Juli 1923) er mest kjent som grunnleggeren av Kyokushinkai Karate (1964). Han var født i Sør-Korea med navnet Choi Yeong-Eui, men ble sendt til Kina for å bo på søsterens gård. Der begynte han å studere og trene Kinesisk kampsport som 9 åring fra en som jobbet på gården ved navnet Lee, som var hans første lærer. Han flyttet senere til Japan som 15 åring for å studere på pilotskolen og valgte da sitt nye Japanske navn, Oyama Masutatsu. Etter som årene gikk, begynte han å trene blandt annet Shotokan (4 Dan), Goju-Ryu (7 Dan), Kodokan og Kosen Judo (4 Dan). På grunn av hans Koreanske opphav følte han seg som en fremmed i Japan og trente i isolasjon i flere år av gangen.  Etter hvert begynte han å teste styrken sin mot kuer og okser, som han la ned i bakken. Det ble også fortalt om et øyeblikk der han slo hornet til en okse rett av med neven, hvor han da ble han sett på som en levende legende.

Han døde den 26 April 1994, 70 år gammel, og forlot etter seg en stilart som har vokst kraftig på et internasjonalt nivå. I dag kan man finne Kyokushinkai over hele verden, med over 10 millioner utøvere fra 125 land registrerte i IKO (International Karate Organization.) Et vanvittig tall som sier noe om hva slags påvirkning og utbytte folk har fått av å trene Kyokushinkai.

Så i start og avsluttning av hver trening sitter alle i seiza, bukker og sier «Shinzen ni rei!» som en takk og hyllest til Masutatsu Oyama for at han gjorde det mulig for oss å trene Kyokushinkai og få godene som kommer med det.

SYMBOLISME

Kyokushin Kanku

Kyokushin Kanku

Kankuen er et symbol i karate som stammer fra Kanku Dai kataen. I kataen blir hendene holdt opp og møtes i formen av en diamant. Punktene i topp og bunn av logoen er pekefingrene og tomlene som møtes. De bredere punktene på høyre og venstre representerer håndleddene. Den røde sirkelen i midten er åpningen mellom hendene hvor øyet ser gjennom og opp mot himmelen. Sirkelen rundt logoen symboliserer sirkulære bevegelser, som er en stor del av Masutatsu Oyama’s filosofi innen Kyokushinkai.

Kyokushin Kanji

Kyokushin Kanji

Kanjien er en kalligrafi, hvor det står «Kyokushinkai» i kinesiske bokstaver. Den er designet på en slik måte at den ser ut som et samurai sverd som er trygt plassert i slira. Denne blir brukt på framsiden av alle kyokushin gier (Karatedrakten) over hele verden.

ORD OG BETYDNING

DOJO KUN

Ordet «Dojo Kun» betyr treningshall, men er i karate også filosofien som blir fulgt i treningshallen. Vi håper også at det vil bli brukt i det daglige liv da hele filosofien går ut på å oppnå sine drømmer men fortsatt ha respekt og omtanke for hverandre.

1

Vi vil trene ånd og legeme for å oppnå et fast og urokkelig sinn.

2

Vi vil etterstrebe den sanne forståelse av karate, så vi til enhver tid skal være beredt med våkne sanser.

3

Med hele vår viljestyrke skal vi søke å dyrke et sinnelag som preges av forstandig selvfornektelse.

4

Vi skal være høflige i vår fremferd, respektere våre foresatte og avstå fra voldsbruk.

5

Vi vil følge vår tro og våre idealer og aldri glemme ydmykhetens sanne verdi.

6

Vi vil se opp til visdom og styrke og ikke la oss forlede av uverdige livsmål.

7

Den disiplin vi tilegner oss ved karate skal styrke vår livsholdning og vi vil alltid søke å oppfylle karatens dypeste mening.

GRADER

Mange kampsporter verden rundt bruker fargede belter og «grader» som et graderingssystem for hvor en utøver er i sin utvikling innen den valgte kampsporten. Rekkefølgen på fargene i forhold til grad kan variere fra sport til sport. Men en nybegynner starter alltid på den laveste graden som er hvitt belte, som symboliserer begynnelsen av en persons vilje til å utvikle sine ferdigheter innen karate.

Når man som hvitbelte har lært pensum og kan utføre det som kreves for neste grad, oransje belte (10 kyu), så får man mulighet til å gradere seg videre i en karate eksamen. Når man skal gradere seg videre til høyere grader, så må man kunne pensum for den graden man skal opp til og fortsatt vedlikeholde det som man har lært fra de forrige gradene. Slik fortsetter det oppover gjennom alle gradene. Skulle man være så dyktig og dedikert at man klarer å gradere seg til Sort belte, 1 Dan og videre, da har man belte og tittel som instruktør, og burde kunne alle stillinger, teknikker, kata osv. fra tidligere grader så godt at man med sikkerhet kan være instruktør for de andre elevene.

TRINNVIS UTVIKLING

Karate vil teste utøverens viljestyrke, disiplin og villighet til å lære i en prosess som krever tid, konsentrasjon og repetisjon. Det har også blitt utarbeidet en liste av syv punkter som viser hvordan utviklingen tar form over tid.

  1. Posisjon – Stilling
  2. Balanse – Stilling under kontroll
  3. Teknikk – Korrekt utførelse
  4. Koordinering – Balanse og stilling under kontroll ved utførelse av teknikk
  5. Hurtighet – Bedre og hurtigere utførelse av teknikk
  6. Kraft – Mer kraft i utførelsene
  7. Refleks – Alt overstående blir naturlige bevegelser